علیاکبر جمالی، مدیرعامل انجمن نابینایان ایران در این مراسم با تبریک روز جهانی نابینایان گفت: خداوند بزرگ را شاکرم که یکبار دیگر، فرصت برگزاری این مراسم بهمنظور بیان دغدغههای نابینایان فراهم شد.
به گزارش تامین ۲۴، وی در بیان چالشهای پیش روی جامعه نابینایان کشور افزود: امروز آمده ایم که با ابراز تاسف، اعلام کنیم که به جهت نامناسب بودن مبلمان شهری، در آستانه روز جهانی نابینایان شاهد فوت تاسفبرانگیز چند نفر از نابینایان کشور در شهرهای مختلف بودهایم و اتفاق، ضرورت مناسبسازی هرچه سریع تر فضای شهری را یادآوری میکند.
جمالی ضمن قدردانی از خیران، اعضای هیات مدیره و کارکنان انجمن که در پیگیری و حمایت از امور این جامعه نقش کلیدی دارند، تصریح کرد: اجرای قانون حمایت از معلولان و تخصیص بودجه لازم، ایجاد زمینه اشتغال و مهارتآموزی، بخشی از مطالبات جدی جامعه نابینایان است.
مناسبسازی فضای شهری با جدیت پیگیری میشود
پیروز حناچی شهردار تهران نیز در این مراسم، ضمن تسلیت به مناسبت فرارسیدن اربعین حسینی و تبریک روز جهانی نابینایان گفت: شعار روز جهانی نابینایان، «مناسبسازی فضای شهری، فرصت برابر و اشتغال» است و این موارد، امروز در جهان پیگیری میشود.
به گفته حناچی، معلول کسی نیست که بر روی ویلچر مینشیند، بلکه فردی است که در عرصههای اجتماعی، امکان حضور موثر را ندارد.
به گزارش تامین ۲۴ ، شهردار تهران ادامه داد: با این نگاه و رویکرد، معنای معلول نیز تغییر میکند و مساله مناسبسازی برای همه گروههای سنی و اقشار مختلف اجتماعی، بهعنوان موضوعی محوری قرار میگیرد.
وی با اشاره به اینکه پس از جنگ و افزایش معلولیتهای ناشی از آن، مساله مناسبسازی در دانشگاهها و فضاهای شهری پیگیری شده است، افزود: جای این پرسش باقی است که چرا با وجود قانون، بودجه و اراده، هنوز این مهم به نتیجه نرسیده است. مناسبسازی فضای شهری باید به صورت جدی پیگیری شود تا فعالیتها و اقدامات آینده ما دچار تزلزل نشوند.
حناچی ادامه داد: در شهرداری تهران تلاش میکنیم که همه فضاهای شهری، مناسبسازی شوند. به موازات این تلاش، در حوزه فناوری دیجیتال در عرصه حمل و نقل عمومی نیز نسبت به مناسبسازی کردن این فضا برای نابینایان اقداماتی را به انجام رساندهایم.
وی بر بهکارگیری پیمانکاران و کارگران آموزش دیده و صاحب صلاحیت در پیادهسازی مبانی نظری مناسبسازی فضای شهری تاکید کرد و افزود: موازییکهای دایرهای شکل پیادهروها یا خطوط مستقیم زرد رنگ برجسته که به معنای تغییر مسیر و مانع است، اگر توسط پیمانکاران درک نشود، مطمئنا اجرای موفقی در مناسبسازی نخواهیم داشت.
حناچی با اشاره به تجهیز مراکز ورزشی و امکان استفاده تخفیفی از آنها، راهاندازی مراکز ویژه کودکان نابینا در مناطق ۱۲ و ۱۵ شهر تهران را دستاوردی ارزشمند خواند و گفت: تنها عشق وافر و علاقه الهی میتواند چنین مجموعهای را خلق و اداره کند.
وی بر مناسبسازی فضاها و اماکن شهری پیش از از راهاندازی تاکید کرد و افزود: هزینه رعایت مبانی مناسبسازی در حین طراحی و ساخت، کمتر از مناسبسازی پس از افتتاح است و به همین سبب باید نظام آموزشی و دانشگاهی در تربیت درست و تخصصی دانشجویان رشتههای مرتبط با این حوزه از جمله رشته معماری، همت و عزم جدی خود را بهکار گیرد و به موازی آن، جامعه باید نسبت به این موضوع حساسیت بیشتری داشته باشد و در این صورت است که میتوان ادعا کرد به شخصیت افراد و کرامت انسانی در عرصه اجتماع اهمیت دادهایم.
تحصیلکردهترین معلولان کشور، نابینایان هستند
وحید قبادی دانا، رییس سازمان بهزیستی کشور نیز در مراسم روز جهانی نابینایان، بر همدلی و مشارکت تک تک افراد بر دیدن و توجه به معلولان تاکید کرد و افزود: اگر قرار است در جایی سخنرانی کنیم، باید حواسمان باشد که ممکن است در جمع ما، فردی ناشنوا یا نابینا وجود داشته باشد؛ بنابراین باید متناسب با او رفتار و سخن بگوییم؛ اگر راننده هستیم، معمار یا کارگر هستیم، باید در رفتار و رویکردمان نگاه ویژهای به این افراد خاص داشته باشیم.
برگزاری دورههای خاص توانمندسازی معلولان متقاضی ایجاد تعاونیها
محمدجعفر کبیری در مراسم روز جهانی عصای سفید، امضای تفاهمنامه مشترک بین معاونت تعاون وزارت کار، سازمان بهزیستی، بانک توسعه تعاون و صندوق ضمانت تعاون را دستاوردی ارزشمند در زمینه ایجاد اشتغال پایدار توانیابان دانست و بر سازماندهی و ساماندهی فعالیتهای تعاونیهای موجود و توسعه و گسترش این فعالیتها تاکید کرد.
به گزارش تامین ۲۴، کبیری با قدردانی از سازمان بهزیستی کشور افزود: از ابتدای ورودم به وزارتخانه، تلاش زیادی داشتم که در حمایت از زنان سرپرست خانوار و توانیابان گام برداریم و امروز خرسندم که نتیجه این تلاشها، با امضای تفاهمنامه به بار مینشیند.
وی به برگزاری دورههای خاص توانمندسازی معلولان متقاضی ایجاد تعاونیها اشاره کرد و افزود: اگرچه ۹۲ هزار تعاونی فعال در کشور وجود دارند، اما تنها تعداد ۹ هزار و ۵۰۰ عدد از آنها متعلق به توانیابان است و امیدواریم با امضای این تفاهمنامه ضمن حمایت از معلولان در زمینه اعطای تسهیلات و صدور ضمانت، امکان دسترسی برابر، رفع تبعیضها و حضور موثر و مستقل آنان در جامعه فراهم شود.
شهر تهران از فضاهای ناایمن و خطرآفرین پر است
شادکام، قائم مقام انجمن نابینایان نیز در این مراسم، ضمن مروری اجمالی بر عملکرد انجمن، در بیان مطالبات جامعه نابینایان گفت: اگرچه سامانه حمل و نقل جانبازان و معلولان مدتی است راهاندازی شده اما تاکنون حتی یک دستگاه هم به این سامانه اضافه نشده است و این تعداد وسیله نقلیه، جوابگوی جمعیت مخاطب نیست.
وی در نقد وضعیت نامناسب فضاهای شهری خطاب به شهردار تهران گفت: درست است که شاید همت خوبی برای مناسبسازی فضاهای عمومی وجود داشته باشد، اما به خدا قسم که اوضاع بسیار اسفبار است و بدتر اینکه تنها برای گزارش عملکرد و شو رسانهای، به صورت نمادین در یک خیابان خط زرد و موزاییک برجسته کشیده میشود و بقیه شهر، پر است از فضاهای ناایمن و خطرآفرین برای عابران و بهویژه معلولان و نابینایان.
وی تسهیلات سفر و افزایش امکانات رفاهی برای نابینایان را حق فراموش شده آنها عنوان کرد و گفت: معلول با مستمری ناچیز نمیتواند هزینههای درمانی و توانبخشی خویش را تامین کنند، چه رسد که سفر بروند و باید به این مطالبه آنها توجه و اقدام لازم در خصوص تحقق آنها صورت گیرد.